led strip

Creëer een unieke sfeer in huis met een LED-strip: energiezuinig en flexibel

LED-strips zijn de laatste jaren enorm populair geworden voor het verlichten van huizen en kantoren. Ze zijn niet alleen energiezuinig, maar ook flexibel en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om een unieke sfeer te creëren in elke ruimte.

Een LED-strip is een lange, smalle strip met kleine LED-lampjes erop gemonteerd. Deze lampjes geven helder licht en kunnen in verschillende kleuren worden geleverd. De strips zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kunnen worden gesneden om op maat te passen voor elke toepassing.

Een van de grootste voordelen van LED-strips is hun energiezuinigheid. Ze verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die hun energierekening willen verlagen. Bovendien gaan ze veel langer mee dan traditionele lampen, waardoor je minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen.

LED-strips zijn ook erg flexibel en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld langs muren of plafonds worden geïnstalleerd om indirecte verlichting te creëren die een warme sfeer geeft aan elke kamer. Je kunt ook LED-strips onder keukenkastjes monteren om extra licht te bieden tijdens het koken of werken aan het aanrecht.

Een ander voordeel van LED-strips is dat ze gemakkelijk te installeren zijn. De meeste strips worden geleverd met zelfklevende tape waarmee je ze eenvoudig op de gewenste plek kunt plakken. Je hoeft geen elektricien te zijn om ze te installeren, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste transformator gebruikt om ervoor te zorgen dat de strips correct werken.

Kortom, LED-strips zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar energiezuinige, flexibele en gemakkelijk te installeren verlichtingsopties. Of je nu op zoek bent naar extra licht in de keuken of een warme sfeer in de woonkamer, LED-strips bieden een eenvoudige en effectieve manier om elke kamer in huis te verlichten.

 

12 Veelgestelde Vragen over LED strips: Alles wat je moet weten!

 1. Hoe een LED strip aansluiten?
 2. Hoeveel LEDs per meter?
 3. Waar koop ik ledstrips?
 4. Waar koop ik LED strips?
 5. Wat kost een LED lamp?
 6. Hoe installeer je een LED strip?
 7. Wat is een RGB LED?
 8. Waar op letten LED strip?
 9. Wat is een goede LED strip?
 10. Kan je een LED strip doorknippen?
 11. Hoe installeer je LED strips?
 12. Waar op letten bij LED strips?

Hoe een LED strip aansluiten?

Het aansluiten van een LED-strip is over het algemeen vrij eenvoudig en kan worden gedaan zonder de hulp van een elektricien. Hier zijn de stappen die je moet volgen om een LED-strip aan te sluiten:

Stap 1: Kies de juiste transformator

Voordat je begint met het aansluiten van de LED-strip, moet je ervoor zorgen dat je de juiste transformator hebt gekozen. De transformator zet de spanning om van 220V naar 12V, wat nodig is voor het voeden van de LED’s. Zorg ervoor dat je een transformator kiest die geschikt is voor het aantal LED’s op jouw strip.

Stap 2: Strip voorbereiden

Voordat je begint met het aansluiten van de strip, moet je hem op maat knippen en eventueel solderen als dat nodig is. Zorg ervoor dat je alleen knipt op de daarvoor bestemde knipmarkeringen.

Stap 3: Verbinden met transformator

Sluit nu de LED-strip aan op de transformator. Dit doe je door middel van draden die uitsteken aan beide uiteinden van de strip. Sluit deze draden aan op de juiste aansluitingen op de transformator.

Stap 4: Testen

Nadat alles is aangesloten, is het tijd om te testen of alles werkt zoals het hoort. Sluit hiervoor eerst de transformator aan op het stopcontact en controleer of alle LED’s branden.

Stap 5: Bevestigen

Als alles werkt zoals het hoort, kun je nu beginnen met het bevestigen van jouw LED-strip op de gewenste plek. De meeste strips worden geleverd met een zelfklevende achterkant, zodat je ze eenvoudig op de gewenste plek kunt plakken.

Let op: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste transformator gebruikt en dat je de LED-strip niet te lang maakt. Als je te veel LED’s aan elkaar koppelt, kan dit leiden tot verminderde helderheid of zelfs schade aan de strip. Controleer altijd de specificaties van jouw LED-strip en transformator voordat je begint met het aansluiten.

Hoeveel LEDs per meter?

Hoeveel LEDs per meter er op een LED-strip worden geplaatst, hangt af van het type LED-strip dat je kiest. Over het algemeen hebben de meeste LED-strips tussen de 30 en 120 LEDs per meter. Hoe meer LEDs per meter, hoe helderder de verlichting zal zijn.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een LED-strip voor algemene verlichting in een kamer, kun je kiezen voor een strip met ongeveer 60 tot 90 LEDs per meter. Als je echter op zoek bent naar accentverlichting of sfeerverlichting, kun je overwegen om een strip met minder LEDs te kiezen.

Het is belangrijk om te weten dat het aantal LEDs per meter niet altijd bepalend is voor de kwaliteit van de verlichting. Andere factoren zoals de kleurtemperatuur en de kleurweergave-index (CRI) spelen ook een rol bij het bepalen van de algehele kwaliteit van het licht dat door de LED-strip wordt geproduceerd.

Het is daarom altijd belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een LED-strip aanschaft en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan jouw specifieke behoeften en vereisten.

Waar koop ik ledstrips?

Er zijn verschillende plaatsen waar je LED-strips kunt kopen, zowel online als in fysieke winkels. Hier zijn enkele opties:

 1. Elektronica winkels: Winkels zoals MediaMarkt, BCC en Expert bieden vaak een breed scala aan LED-strips van verschillende merken en prijsklassen. Je kunt de strips bekijken en vergelijken voordat je een aankoop doet.
 2. Bouwmarkten: Bouwmarkten zoals Gamma, Praxis en Karwei bieden ook LED-strips aan, meestal in de verlichtingsafdeling. Het voordeel van het kopen bij een bouwmarkt is dat je ook andere benodigdheden kunt kopen om de strips te installeren, zoals transformators en bevestigingsmateriaal.
 3. Online winkels: Er zijn veel online winkels die LED-strips aanbieden, zoals Bol.com, Amazon.nl of Coolblue.nl. Het voordeel van het kopen bij een online winkel is dat je vaak meer keuze hebt en gemakkelijk prijzen kunt vergelijken.
 4. Gespecialiseerde verlichtingswinkels: Er zijn ook gespecialiseerde verlichtingswinkels die zich richten op LED-verlichting, zoals Ledstrip-specialist.nl of Ledstripkoning.nl. Deze winkels bieden vaak meer gespecialiseerde producten en advies op maat.

Ongeacht waar je besluit om LED-strips te kopen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste lengte en kleur selecteert die past bij jouw behoeften en interieurontwerp. Lees ook altijd de productinformatie zorgvuldig door en zorg ervoor dat je de juiste transformator en bevestigingsmateriaal hebt om de strips veilig te installeren.

Waar koop ik LED strips?

Er zijn verschillende plaatsen waar je LED-strips kunt kopen. Hieronder vind je een aantal opties:

 1. Bouwmarkten en elektronicawinkels: Grote bouwmarkten en elektronicawinkels hebben vaak een breed assortiment aan LED-strips en accessoires. Hier kun je verschillende merken en soorten LED-strips vinden, evenals transformators, controllers en andere benodigdheden.
 2. Online winkels: Er zijn veel online winkels die LED-strips verkopen, zoals Bol.com, Amazon.nl of Coolblue.nl. Hier kun je vaak een nog groter assortiment vinden dan in fysieke winkels, en de prijzen zijn vaak ook scherper.
 3. Gespecialiseerde webshops: Er zijn ook webshops die zich specifiek richten op LED-verlichting en -accessoires. Deze webshops hebben vaak een uitgebreid assortiment aan LED-strips in verschillende maten, kleuren en stijlen.
 4. Groothandels: Als je op zoek bent naar grotere hoeveelheden LED-strips voor bijvoorbeeld een project of bedrijfsmatig gebruik, dan kun je terecht bij groothandels die gespecialiseerd zijn in verlichting.

Het is belangrijk om bij het kopen van LED-strips te letten op de kwaliteit van de strips en de benodigde accessoires zoals de transformator en controller. Let ook op het aantal lumen per meter om te bepalen hoe helder de strip is. Vergelijk verschillende opties voordat je tot aankoop overgaat om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw situatie.

Wat kost een LED lamp?

De kosten van een LED-lamp variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de functies die het biedt. Over het algemeen zijn LED-lampen duurder dan traditionele gloeilampen, maar ze gaan veel langer mee en verbruiken minder energie, waardoor ze op de lange termijn geld besparen.

Een basis LED-lamp kan worden gekocht voor ongeveer € 2 tot € 5, afhankelijk van het wattage en de helderheid. Voor meer geavanceerde LED-lampen met extra functies zoals dimbaarheid of kleurverandering, kunnen de kosten oplopen tot € 10 tot € 20 per lamp.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel LED-lampen duurder zijn in aanschaf dan traditionele gloeilampen, ze op de lange termijn veel goedkoper zijn vanwege hun langere levensduur en lagere energieverbruik. Een LED-lamp gaat gemiddeld 25.000 uur mee, terwijl een gloeilamp slechts ongeveer 1.000 uur meegaat. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen en minder energie verbruikt, wat resulteert in lagere kosten op lange termijn.

Kortom, de kosten van een LED-lamp variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en functies van de lamp bij het maken van een aankoopbeslissing en te onthouden dat hoewel ze duurder zijn in aanschaf dan traditionele gloeilampen, ze uiteindelijk geld besparen op de lange termijn.

Hoe installeer je een LED strip?

Het installeren van een LED-strip is over het algemeen een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt volgen om een LED-strip te installeren:

Stap 1: Kies de juiste LED-strip voor jouw behoeften. Er zijn verschillende soorten LED-strips beschikbaar, elk met hun eigen specificaties. Kijk naar de lengte, het vermogen en de kleurtemperatuur om ervoor te zorgen dat je de juiste strip kiest voor jouw toepassing.

Stap 2: Meet de lengte van de ruimte waarin je de LED-strip wilt installeren en snijd de strip op maat. De meeste strips hebben markeringen om aan te geven waar ze kunnen worden gesneden.

Stap 3: Maak het oppervlak schoon waarop je de LED-strip wilt bevestigen. Zorg ervoor dat het oppervlak droog en vrij van stof en vuil is.

Stap 4: Verwijder de beschermfolie van de zelfklevende tape op de achterkant van de strip.

Stap 5: Plaats de strip op het oppervlak en druk stevig aan om ervoor te zorgen dat hij goed vastzit.

Stap 6: Sluit het netsnoer aan op een transformator of voedingseenheid die geschikt is voor jouw LED-strip. Zorg ervoor dat je alle aansluitingen goed hebt gemaakt voordat je de stroom inschakelt.

Stap 7: Test of alles correct werkt door de stekker in het stopcontact te steken en te controleren of alle lampjes branden.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het installeren van een LED-strip. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, kun je altijd een professional raadplegen om ervoor te zorgen dat alles correct en veilig gebeurt.

Wat is een RGB LED?

Een RGB LED is een type LED-lamp die in staat is om verschillende kleuren licht uit te stralen. De afkorting RGB staat voor de drie basiskleuren die worden gebruikt om andere kleuren te maken, namelijk rood (R), groen (G) en blauw (B).

Een RGB LED bestaat uit drie afzonderlijke LED’s, één voor elke kleur. Door de intensiteit van elke kleur aan te passen, kan de RGB LED elke gewenste kleur licht produceren. Dit wordt bereikt door het combineren van de intensiteit van elk van de drie basiskleuren in verschillende verhoudingen.

RGB LED’s zijn populair geworden in verlichtingstoepassingen omdat ze een breed scala aan kleurenopties bieden. Ze worden vaak gebruikt in decoratieve verlichting, zoals kerstverlichting en feestverlichting, maar ook in professionele verlichtingstoepassingen zoals podiumverlichting en televisie-uitzendingen.

RGB LED’s kunnen worden bediend met behulp van een controller of afstandsbediening die de intensiteit van elke kleur kan aanpassen om de gewenste kleur te creëren. Sommige geavanceerde controllers bieden zelfs programmeerbare opties om dynamische lichteffecten te creëren.

Kortom, een RGB LED is een veelzijdige en krachtige lichtbron die in staat is om verschillende kleuren licht uit te stralen door het combineren van rood, groen en blauw. Het is een populaire keuze voor decoratieve verlichting en professionele verlichtingstoepassingen vanwege de flexibele kleurenopties en programmeerbare functies.

Waar op letten LED strip?

Bij het kopen van een LED-strip zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 1. Lichtopbrengst: De lichtopbrengst van de LED-strip is belangrijk omdat dit bepaalt hoe helder de verlichting zal zijn. Controleer daarom altijd het aantal lumen per meter om te bepalen of het voldoende licht zal geven voor jouw toepassing.
 2. Kleurtemperatuur: LED-strips zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, variërend van warm wit tot koel wit en RGB-kleurveranderingen. Kies de kleurtemperatuur die past bij de sfeer die je wilt creëren.
 3. Lengte: Meet de lengte van de ruimte waarin je de LED-strip wilt installeren en kies een strip die lang genoeg is om deze ruimte volledig te verlichten.
 4. Waterbestendigheid: Als je van plan bent om de LED-strip buiten of in vochtige ruimtes zoals badkamers te gebruiken, controleer dan of deze waterbestendig is.
 5. Type controller: Sommige LED-strips hebben controllers waarmee je de helderheid, kleur en andere instellingen kunt aanpassen. Controleer welk type controller wordt meegeleverd en of deze aan jouw behoeften voldoet.
 6. Kwaliteit: Controleer altijd de kwaliteit van het product voordat je het koopt. Goedkopere LED-strips kunnen minder goed presteren en minder duurzaam zijn dan duurdere opties.

Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je de juiste LED-strip kiest die past bij jouw behoeften en de gewenste sfeer in jouw huis of kantoor creëert.

Wat is een goede LED strip?

Er zijn veel verschillende soorten LED-strips op de markt, dus het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste bij jouw behoeften past. Hieronder vind je enkele factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een goede LED-strip:

 1. Helderheid: De helderheid van een LED-strip wordt gemeten in lumen per meter (lm/m). Hoe hoger de lumenwaarde, hoe feller de strip zal zijn. Als je de strip wilt gebruiken als hoofdverlichting, is het belangrijk om een strip te kiezen met een hoge lumenwaarde.
 2. Kleurtemperatuur: LED-strips zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, die worden uitgedrukt in Kelvin (K). Warmwitte strips hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 2700K, terwijl koelwitte strips een kleurtemperatuur hebben van ongeveer 6000K. Kies een kleurtemperatuur die past bij de sfeer die je wilt creëren.
 3. Lengte: Meet de lengte van het oppervlak waarop je de LED-strip wilt installeren en kies vervolgens een strip die lang genoeg is om dat oppervlak te bedekken. Houd er rekening mee dat sommige strips kunnen worden ingekort of verlengd om beter op maat te passen.
 4. Type: Er zijn twee hoofdtypen LED-strips: enkelkleurige strips en RGB-strips. Enkelkleurige strips geven slechts één kleur licht (bijvoorbeeld wit), terwijl RGB-strips verschillende kleuren licht kunnen geven. Als je de mogelijkheid wilt hebben om de kleur van de verlichting aan te passen, kies dan voor een RGB-strip.
 5. Kwaliteit: Kies een LED-strip van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat deze lang meegaat en betrouwbaar is. Let op de garantieperiode en lees reviews van andere gebruikers om een idee te krijgen van de kwaliteit van verschillende merken.

Kortom, bij het kiezen van een goede LED-strip is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals helderheid, kleurtemperatuur, lengte, type en kwaliteit. Door deze factoren in overweging te nemen kun je een LED-strip vinden die perfect past bij jouw behoeften en wensen.

Kan je een LED strip doorknippen?

Ja, LED-strips kunnen worden doorgesneden om op maat te worden gemaakt voor een specifieke toepassing. De meeste LED-strips hebben aangegeven knippunten waar je de strip kunt doorknippen met een schaar of een stanleymes.

Het is echter belangrijk om te weten dat je de LED-strip alleen kunt doorknippen op de daarvoor aangegeven knippunten. Als je de strip op een andere plaats doorknipt, kan dit leiden tot beschadiging van de LED’s en kan het zijn dat ze niet meer werken.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat als je de LED-strip doorknipt, je ook de stroomtoevoer moet aanpassen. Dit betekent dat je de juiste transformator moet gebruiken die geschikt is voor het aantal LED’s dat na het knippen overblijft. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot overbelasting van de transformator en schade aan de LED’s.

Als je niet zeker weet hoe je een LED-strip moet doorknippen en installeren, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een professional of om online tutorials te raadplegen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je de juiste stappen volgt en veiligheid voorop staat.

Hoe installeer je LED strips?

Het installeren van LED-strips is over het algemeen vrij eenvoudig en kan in een paar stappen worden voltooid. Hieronder vind je een algemene gids voor het installeren van LED-strips:

Stap 1: Kies de juiste LED-strip

Voordat je begint met de installatie, moet je ervoor zorgen dat je de juiste LED-strip hebt gekozen voor jouw specifieke toepassing. Er zijn verschillende soorten LED-strips verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en specificaties. Zorg ervoor dat je een strip kiest die geschikt is voor de gewenste toepassing en die past bij jouw budget.

Stap 2: Meet en snijd de strip op maat

Meet de lengte van het gebied waar je de LED-strip wilt installeren en snijd de strip op maat. De meeste strips hebben markeringen om aan te geven waar ze kunnen worden gesneden zonder schade aan te richten.

Stap 3: Reinig het oppervlak

Voordat je begint met het plakken van de strip, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak schoon en droog is. Gebruik een schone doek om eventueel vuil of stof van het oppervlak te verwijderen.

Stap 4: Plaats de strip op zijn plaats

Verwijder de beschermfolie van de zelfklevende tape op de achterkant van de LED-strip en plaats deze op zijn plaats. Zorg ervoor dat hij recht is en goed vastzit.

Stap 5: Sluit de strip aan op een voeding

Sluit vervolgens de LED-strip aan op een voeding. Dit kan een transformator zijn die is ontworpen voor gebruik met LED-strips, of een andere geschikte voedingsbron. Volg de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je de strip correct aansluit.

Stap 6: Test de strip

Test ten slotte de LED-strip om ervoor te zorgen dat deze correct werkt. Als alles goed werkt, ben je klaar!

Opmerking: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het installeren van LED-strips. Zorg ervoor dat je alle instructies van de fabrikant volgt en schakel indien nodig professionele hulp in.

Waar op letten bij LED strips?

Als je van plan bent om LED-strips te kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Helderheid: LED-strips zijn verkrijgbaar in verschillende helderheidsniveaus, dus het is belangrijk om te bepalen hoe helder je de verlichting wilt hebben voordat je koopt.
 2. Kleurtemperatuur: LED-strips kunnen worden geleverd in verschillende kleurtemperaturen, variërend van warm wit tot koel wit. Kies de kleurtemperatuur die het beste past bij de sfeer die je wilt creëren.
 3. Lengte: Meet de lengte van het gebied waar je de LED-strip wilt installeren om ervoor te zorgen dat je de juiste lengte kiest.
 4. Waterbestendigheid: Als je van plan bent om LED-strips buiten of in vochtige ruimtes zoals badkamers te gebruiken, zorg er dan voor dat ze waterbestendig zijn.
 5. Type controller: Sommige LED-strips worden geleverd met controllers waarmee je de helderheid en kleuren kunt aanpassen. Controleer of deze functies beschikbaar zijn en of ze passen bij jouw behoeften.
 6. Installatie: Controleer of de LED-strip eenvoudig te installeren is en of er extra accessoires nodig zijn voor installatie, zoals een transformator of bevestigingsclips.

Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je de juiste LED-strip kiest voor jouw specifieke behoeften en de gewenste sfeer in jouw huis of kantoor kunt creëren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.