google search console

Haal meer uit jouw website met Google Search Console

Google Search Console: wat is het en waarom is het belangrijk?

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze goed vindbaar is in de zoekresultaten van Google. Maar hoe weet je of jouw website daadwerkelijk goed geïndexeerd wordt en hoe kun je eventuele problemen oplossen? Daarvoor is er Google Search Console.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console (voorheen bekend als Google Webmaster Tools) is een gratis tool van Google waarmee je informatie kunt krijgen over de prestaties van jouw website in de zoekresultaten. Je kunt bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden gebruikers hebben gebruikt om op jouw website te komen, hoe vaak jouw pagina’s zijn vertoond in de zoekresultaten en hoe vaak erop geklikt is.

Daarnaast kun je met Google Search Console ook eventuele fouten opsporen die ervoor zorgen dat jouw website niet goed geïndexeerd wordt door Google. Denk bijvoorbeeld aan pagina’s die niet gevonden kunnen worden of dubbele content.

Waarom is het belangrijk?

Met Google Search Console kun je dus belangrijke informatie krijgen over de prestaties van jouw website in de zoekresultaten. Hierdoor kun je gerichter werken aan het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website. Door eventuele fouten op te sporen en op te lossen, zorg je ervoor dat jouw website beter geïndexeerd wordt door Google en dus hoger in de zoekresultaten terechtkomt.

Daarnaast kun je met Google Search Console ook sitemaps indienen, waardoor nieuwe pagina’s sneller geïndexeerd worden door Google. En als er bijvoorbeeld spammy links naar jouw website zijn, kun je deze via Google Search Console melden en laten verwijderen.

Hoe werkt het?

Om gebruik te maken van Google Search Console, moet je eerst jouw website verifiëren. Dit kun je doen door een stukje code toe te voegen aan de header van jouw website of door een HTML-bestand te uploaden naar de server van jouw website. Vervolgens krijg je toegang tot alle informatie over de prestaties van jouw website in de zoekresultaten.

Conclusie

Google Search Console is een belangrijke tool voor iedereen die een website heeft en deze beter vindbaar wil maken in de zoekresultaten. Door gericht te werken aan het oplossen van eventuele fouten en het verbeteren van de content, kun je ervoor zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten terechtkomt en dus meer bezoekers trekt. Vergeet dus niet om regelmatig gebruik te maken van Google Search Console!

 

7 Veelgestelde Vragen over Google Search Console

 1. Hoe gebruik ik Google Search Console?
 2. Wat is de beste manier om Google Search Console te gebruiken?
 3. Welke gegevens kunnen worden verkregen met behulp van Google Search Console?
 4. Hoe voeg ik een website toe aan Google Search Console?
 5. Hoe kan ik zoekwoorden toevoegen aan mijn site met behulp van Google Search Console?
 6. Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van Google Search Console?
 7. Kan ik de prestaties en ranking van mijn website volgen met behulp van Google Search Console?

Hoe gebruik ik Google Search Console?

Om Google Search Console te gebruiken, moet je eerst jouw website verifiëren. Dit kan op verschillende manieren, zoals het toevoegen van een stukje code aan de header van jouw website of het uploaden van een HTML-bestand naar de server van jouw website. Nadat je jouw website hebt geverifieerd, krijg je toegang tot alle informatie over de prestaties van jouw website in de zoekresultaten.

Hier zijn enkele stappen om Google Search Console te gebruiken:

Verifieer jouw website

Zoals hierboven vermeld, moet je eerst jouw website verifiëren om toegang te krijgen tot Google Search Console. Dit kan worden gedaan door een stukje code toe te voegen aan de header van jouw website of door een HTML-bestand te uploaden naar de server van jouw website.

Bekijk prestatierapporten

Nadat je jouw website hebt geverifieerd, kun je prestatierapporten bekijken die informatie geven over hoe vaak pagina’s van jouw site in zoekresultaten verschijnen en hoe vaak erop wordt geklikt. Je kunt ook zien welke zoekwoorden gebruikers hebben gebruikt om op jouw site te komen en welke pagina’s het meest populair zijn.

Los fouten op

Met Google Search Console kun je eventuele fouten opsporen die ervoor zorgen dat jouw website niet goed geïndexeerd wordt door Google. Denk bijvoorbeeld aan pagina’s die niet gevonden kunnen worden of dubbele content. Door deze fouten op te lossen, zorg je ervoor dat jouw site beter geïndexeerd wordt door Google en dus hoger in de zoekresultaten terechtkomt.

Gebruik sitemaps

Je kunt ook sitemaps indienen met Google Search Console, waardoor nieuwe pagina’s sneller geïndexeerd worden door Google.

Monitor jouw website

Het is belangrijk om regelmatig jouw website te monitoren met Google Search Console om eventuele fouten op te sporen en prestaties te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld zien welke pagina’s een hoge bounce rate hebben en deze optimaliseren voor een betere gebruikerservaring.

Conclusie

Google Search Console is een krachtige tool die je kan helpen om de prestaties van jouw website in de zoekresultaten te verbeteren. Door jouw site te verifiëren en prestatierapporten te bekijken, fouten op te lossen en sitemaps in te dienen, kun je ervoor zorgen dat jouw site beter geïndexeerd wordt door Google en dus hoger in de zoekresultaten terechtkomt. Zorg ervoor dat je regelmatig gebruik maakt van Google Search Console om jouw website optimaal te laten presteren!

Wat is de beste manier om Google Search Console te gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om Google Search Console optimaal te gebruiken. Hier zijn enkele tips:

 1. Verifieer alle versies van jouw website: Zorg ervoor dat je alle versies van jouw website (HTTP, HTTPS, www en non-www) verifieert in Google Search Console. Dit zorgt ervoor dat je een compleet beeld krijgt van de prestaties van jouw website in de zoekresultaten.
 2. Controleer regelmatig op fouten: Controleer regelmatig op fouten in Google Search Console en los deze zo snel mogelijk op. Fouten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ontbrekende pagina’s, gebroken links of problemen met de sitemap.
 3. Analyseer zoekopdrachten: Analyseer welke zoekwoorden gebruikers hebben gebruikt om op jouw website te komen en welke pagina’s ze hebben bezocht. Gebruik deze informatie om de content van jouw website te verbeteren en gerichter te optimaliseren voor bepaalde zoekwoorden.
 4. Bekijk de prestaties per apparaat: Bekijk hoe jouw website presteert op verschillende apparaten, zoals desktops, tablets en smartphones. Pas indien nodig de mobiele weergave van jouw website aan om deze beter te laten presteren.
 5. Bekijk interne links: Bekijk welke pagina’s het meest gelinkt worden binnen jouw eigen website en gebruik deze informatie om interne links aan te passen of toe te voegen voor een betere navigatie.
 6. Monitor backlinks: Houd in de gaten welke externe websites naar jouw website linken en bekijk of er spammy links tussen zitten die verwijderd moeten worden.

Door regelmatig gebruik te maken van Google Search Console en deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw website beter vindbaar wordt in de zoekresultaten en meer bezoekers trekt.

Welke gegevens kunnen worden verkregen met behulp van Google Search Console?

Met Google Search Console kun je verschillende soorten gegevens verkrijgen over de prestaties van jouw website in de zoekresultaten van Google. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Zoekopdrachten: welke zoekwoorden gebruikers hebben gebruikt om op jouw website te komen, hoe vaak jouw pagina’s zijn vertoond in de zoekresultaten en hoe vaak erop geklikt is.
 2. Indexeringsstatus: welke pagina’s van jouw website wel of niet zijn geïndexeerd door Google en of er eventuele problemen zijn met het indexeren van je website.
 3. Crawl-fouten: foutmeldingen die optreden wanneer Googlebot probeert jouw pagina’s te crawlen (bijvoorbeeld omdat een pagina niet gevonden kan worden).
 4. Sitemaps: informatie over sitemaps die je hebt ingediend bij Google en hoeveel URL’s er in deze sitemaps staan.
 5. Links: welke andere websites naar jouw website linken en welke interne links er op jouw website staan.
 6. Mobielvriendelijkheid: informatie over hoe mobielvriendelijk jouw website is en eventuele problemen die je kunt oplossen om de mobiele gebruikerservaring te verbeteren.
 7. Veiligheidsproblemen: als er veiligheidsproblemen zijn gedetecteerd op jouw website, krijg je hierover een melding via Google Search Console.

Kortom, met behulp van Google Search Console kun je veel waardevolle informatie verkrijgen over de prestaties van jouw website in de zoekresultaten van Google, evenals eventuele problemen die je kunt oplossen om de vindbaarheid en gebruikerservaring van jouw website te verbeteren.

Hoe voeg ik een website toe aan Google Search Console?

Het toevoegen van een website aan Google Search Console is vrij eenvoudig. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding:

 1. Ga naar de website van Google Search Console (https://search.google.com/search-console).
 2. Klik op de knop “Start nu” en log in met je Google-account.
 3. Klik op de knop “Een eigendom toevoegen” en voer de URL van jouw website in.
 4. Klik op de knop “Doorgaan”.
 5. Selecteer een verificatiemethode om te bewijzen dat jij de eigenaar bent van de website. Er zijn verschillende verificatiemethoden beschikbaar, zoals het uploaden van een HTML-bestand naar jouw website of het toevoegen van een metatag aan jouw homepage.
 6. Volg de instructies voor de geselecteerde verificatiemethode om te bewijzen dat jij de eigenaar bent van de website.
 7. Als alles goed gaat, wordt jouw website nu toegevoegd aan Google Search Console en kun je beginnen met het bekijken van rapportages over jouw zoekprestaties.

Het kan even duren voordat alle gegevens beschikbaar zijn in Google Search Console, dus wees geduldig en controleer regelmatig of alles correct werkt.

Succes!

Hoe kan ik zoekwoorden toevoegen aan mijn site met behulp van Google Search Console?

Om zoekwoorden toe te voegen aan jouw site met behulp van Google Search Console, volg je deze stappen:

 1. Log in op Google Search Console en selecteer de gewenste website.
 2. Klik op “Prestaties” in het linkermenu.
 3. Klik op het tabblad “Zoekopdrachten”.
 4. Hier zie je een lijst met zoekwoorden waarvoor jouw website al wordt weergegeven in de zoekresultaten. Je kunt deze lijst gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw site.
 5. Klik op het vakje naast een of meerdere zoekwoorden die je aan jouw site wilt toevoegen.
 6. Klik op de knop “Toevoegen als filter” bovenaan het scherm.
 7. Er verschijnt nu een pop-up venster waarin je kunt kiezen hoe je de geselecteerde zoekwoorden wilt filteren. Je kunt bijvoorbeeld filteren op pagina’s die al veel verkeer krijgen voor deze zoekwoorden, of juist op pagina’s die nog niet veel verkeer krijgen maar wel relevant zijn voor deze zoekwoorden.
 8. Nadat je jouw keuze hebt gemaakt, klik je op “Opslaan”.
 9. De geselecteerde zoekwoorden worden nu toegevoegd als filter en je ziet alleen nog gegevens voor deze zoekwoorden.

Op deze manier kun je dus gericht werken aan het optimaliseren van jouw site voor specifieke zoekwoorden, waardoor je hoger in de zoekresultaten terecht kunt komen en meer verkeer naar jouw site kunt trekken. Vergeet niet om regelmatig te controleren welke zoekwoorden goed presteren en waar nog ruimte is voor verbetering!

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van Google Search Console?

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van het gebruik van Google Search Console, waaronder:

 1. Inzicht in de prestaties van jouw website: Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe jouw website presteert in de zoekresultaten. Je kunt bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden gebruikers hebben gebruikt om op jouw website te komen, hoe vaak jouw pagina’s zijn vertoond en hoe vaak erop geklikt is.
 2. Oplossen van fouten: Google Search Console helpt je bij het opsporen en oplossen van eventuele fouten die ervoor zorgen dat jouw website niet goed geïndexeerd wordt door Google. Denk bijvoorbeeld aan pagina’s die niet gevonden kunnen worden of dubbele content.
 3. Verhogen van de vindbaarheid: Door gericht te werken aan het verbeteren van de content en het oplossen van fouten, kun je ervoor zorgen dat jouw website beter geïndexeerd wordt door Google en dus hoger in de zoekresultaten terechtkomt. Dit kan leiden tot meer bezoekers naar jouw website.
 4. Sitemaps indienen: Met Google Search Console kun je sitemaps indienen, waardoor nieuwe pagina’s sneller geïndexeerd worden door Google.
 5. Melden van spammy links: Als er spammy links naar jouw website zijn, kun je deze via Google Search Console melden en laten verwijderen.

Kortom, het gebruik van Google Search Console kan helpen bij het verbeteren van de vindbaarheid en prestaties van jouw website in de zoekresultaten. Het is een belangrijke tool voor iedereen die serieus bezig is met zoekmachine optimalisatie.

Kan ik de prestaties en ranking van mijn website volgen met behulp van Google Search Console?

Ja, met Google Search Console kun je de prestaties en ranking van jouw website volgen. Je kunt bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden gebruikers hebben gebruikt om op jouw website te komen, hoe vaak jouw pagina’s zijn vertoond in de zoekresultaten en hoe vaak erop geklikt is. Daarnaast kun je ook de positie van jouw website voor bepaalde zoekwoorden bekijken en deze vergelijken met eerdere periodes.

Met deze informatie kun je gerichter werken aan het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website. Door bijvoorbeeld te kijken naar welke zoekwoorden veel verkeer genereren, kun je hierop inspelen door meer content te creëren rondom deze zoekwoorden. En als je ziet dat bepaalde pagina’s niet goed presteren in de zoekresultaten, kun je hieraan werken om ze te verbeteren.

Kortom, Google Search Console is een belangrijke tool om de prestaties en ranking van jouw website bij te houden en te verbeteren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.