verlichting onder keukenkastjes

Creëer de perfecte ambiance met verlichting onder keukenkastjes!

Verlichting onder keukenkastjes: een praktische en stijlvolle toevoeging aan je keuken

Een goed verlichte keuken is essentieel voor een prettige kookervaring. Naast de algemene verlichting, zoals plafondlampen of spots, kan het toevoegen van verlichting onder je keukenkastjes een slimme en stijlvolle manier zijn om extra licht te creëren op je werkblad. In dit artikel zullen we de voordelen en verschillende opties bespreken voor het installeren van verlichting onder keukenkastjes.

Ten eerste biedt verlichting onder keukenkastjes functionele voordelen. Het zorgt voor gericht licht op je werkblad, waardoor je beter kunt zien tijdens het snijden van groenten, het bereiden van maaltijden of het lezen van recepten. Het verminderen van schaduwen op het werkblad door middel van directe verlichting kan ook helpen om ongelukken in de keuken te voorkomen.

Daarnaast draagt deze vorm van verlichting bij aan de algehele sfeer en uitstraling van je keuken. Met verschillende soorten verlichting kun je een bepaalde ambiance creëren die past bij jouw stijl en smaak. Bijvoorbeeld, als je een moderne uitstraling wilt, kun je kiezen voor LED-strips met een koel wit licht. Als je daarentegen een warme en gezellige sfeer wilt creëren, kun je kiezen voor LED-strips met een warme tint.

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om verlichting onder keukenkastjes. Een populaire keuze is het gebruik van LED-strips. Deze strips zijn flexibel en kunnen gemakkelijk worden bevestigd onder de kastjes. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren, waardoor je veel mogelijkheden hebt om de verlichting aan te passen aan je specifieke behoeften.

Een andere optie is het gebruik van inbouwspots. Deze spots kunnen discreet worden geïnstalleerd onder de kastjes en zorgen voor gericht licht op specifieke gebieden van je werkblad. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en wattages, waardoor je de juiste hoeveelheid licht kunt kiezen die past bij jouw behoeften.

Bij het installeren van verlichting onder keukenkastjes is het belangrijk om rekening te houden met de juiste plaatsing en bedrading. Het kan handig zijn om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geïnstalleerd en veilig functioneert.

Kortom, verlichting onder keukenkastjes is niet alleen praktisch, maar kan ook een esthetische meerwaarde bieden aan je keuken. Het creëert extra licht op je werkblad en draagt bij aan de algehele sfeer van de ruimte. Met verschillende opties beschikbaar, zoals LED-strips of inbouwspots, kun je de verlichting aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Overweeg deze slimme en stijlvolle toevoeging aan je keuken voor een betere kookervaring.

 

9 Veelgestelde Vragen Over Verlichting Onder Keukenkastjes

 1. Welke lamp is geschikt voor in de keuken?
 2. Hoeveel lumen onder keukenkast?
 3. Welke verlichting onder keukenkastjes?
 4. Hoeveel lumen heb ik nodig in de keuken?
 5. Welke LED verlichting keuken?
 6. Welke LED strip onder keukenkast?
 7. Hoe verlichting in keuken?
 8. Waar plaats je spots in de keuken?
 9. Hoeveel lumen onder keukenkastjes?

Welke lamp is geschikt voor in de keuken?

Bij het kiezen van een lamp voor in de keuken zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele lampopties die geschikt kunnen zijn voor gebruik in de keuken:

 1. Plafondlampen: Plafondlampen bieden algemene verlichting en zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van licht in de hele keuken. Ze zijn ideaal als je een goede basisverlichting wilt hebben.
 2. Hanglampen: Hanglampen kunnen een stijlvolle toevoeging zijn boven een kookeiland of eettafel in de keuken. Ze bieden gerichte verlichting op specifieke gebieden en kunnen ook dienen als decoratief element.
 3. Inbouwspots: Inbouwspots kunnen strategisch worden geplaatst om specifieke delen van de keuken te verlichten, zoals het werkblad, het fornuis of de gootsteen. Ze bieden gericht licht en kunnen helpen bij het verminderen van schaduwen tijdens het koken.
 4. LED-strips: LED-strips zijn flexibel en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd onder keukenkastjes of planken. Ze bieden direct licht op het werkblad en zijn ideaal om extra verlichting toe te voegen tijdens het bereiden van maaltijden.
 5. Onderbouwverlichting: Onderbouwverlichting wordt vaak gebruikt onder keukenkastjes om gericht licht op het werkblad te bieden. Dit type verlichting is handig bij het snijden, hakken en bereiden van voedsel.

Bij het kiezen van een lamp voor in de keuken is het belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit, de stijl en de energie-efficiëntie. LED-verlichting is bijvoorbeeld een populaire keuze vanwege de lange levensduur en het lage energieverbruik.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoeveel licht je nodig hebt in de keuken. Dit hangt af van de grootte van de ruimte en je persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen is het aanbevolen om te kiezen voor verlichting met een helder, wit licht voor een optimale zichtbaarheid tijdens het koken.

Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een verlichtingsspecialist of een professional op het gebied van interieurontwerp om ervoor te zorgen dat je de juiste lampen kiest die voldoen aan jouw specifieke behoeften en smaak.

Hoeveel lumen onder keukenkast?

De hoeveelheid lumen die je nodig hebt onder je keukenkastjes hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je keuken en de specifieke activiteiten die je wilt verlichten. Over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 200 en 400 lumen per vierkante meter te hebben voor functionele verlichting.

Als je voornamelijk verlichting onder de keukenkastjes wilt gebruiken om je werkblad te verlichten, kun je streven naar een helderheid van ongeveer 300 tot 500 lumen per vierkante meter. Dit zal voldoende zijn om schaduwen te verminderen en een goed zicht op het werkoppervlak te bieden.

Het is belangrijk op te merken dat LED-verlichting meestal een hogere lumen-output heeft in vergelijking met traditionele gloeilampen. Hierdoor kun je met minder wattage dezelfde helderheid bereiken. LED-strips of -spots met een vermogen van ongeveer 5 tot 10 watt kunnen voldoende zijn voor verlichting onder keukenkastjes, afhankelijk van de specifieke situatie.

Het is altijd handig om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en behoeften bij het kiezen van de juiste hoeveelheid lumen. Als je bijvoorbeeld extra helderheid wilt voor gedetailleerd werk of als je een donkerdere keuken hebt, kun je overwegen om iets meer lumen toe te voegen.

Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een professionele verlichtingsdeskundige of een verkoper in een verlichtingswinkel. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de ideale hoeveelheid lumen voor jouw specifieke keukensituatie.

Welke verlichting onder keukenkastjes?

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om verlichting onder keukenkastjes. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 1. LED-strips: LED-strips zijn flexibel en gemakkelijk te installeren onder de kastjes. Ze bieden een gelijkmatige lichtverdeling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals koel wit, warm wit of zelfs kleurveranderende opties. LED-strips zijn energiezuinig en hebben een lange levensduur.
 2. Inbouwspots: Deze spots kunnen discreet worden geïnstalleerd onder de kastjes en zorgen voor gericht licht op specifieke gebieden van je werkblad. Inbouwspots zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en wattages, waardoor je de juiste hoeveelheid licht kunt kiezen die past bij jouw behoeften.
 3. Onderbouwverlichting: Dit type verlichting wordt rechtstreeks onder de kastjes gemonteerd en schijnt naar beneden op het werkblad. Onderbouwverlichting kan bestaan uit individuele lampen of een railsysteem met meerdere lampen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kunnen worden aangepast aan de look van je keuken.
 4. Puck-lampen: Puck-lampen zijn kleine, ronde lampen die onder de kastjes worden geplaatst voor gerichte verlichting op het werkblad. Ze bieden een geconcentreerde lichtstraal en kunnen worden gedimd om de gewenste sfeer te creëren.

Bij het kiezen van verlichting onder keukenkastjes is het belangrijk om rekening te houden met de gewenste lichtsterkte, kleurtemperatuur en installatiegemak. Ook is het raadzaam om te zorgen voor voldoende verlichting om schaduwen op het werkblad te minimaliseren en een optimale werkomgeving te creëren. Het kan handig zijn om advies in te winnen bij een specialist of een professional in te schakelen voor de installatie, om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geïnstalleerd en veilig functioneert.

Hoeveel lumen heb ik nodig in de keuken?

De hoeveelheid lumen die je nodig hebt in je keuken hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de indeling, het kleurenschema en je persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen wordt aanbevolen om een helderheid van ongeveer 500 tot 1000 lumen per vierkante meter te hebben in een keuken.

Als richtlijn kun je de volgende aanbevelingen gebruiken:

 1. Algemene verlichting: Voor de algemene verlichting in de keuken kun je kiezen voor plafondlampen of spots. Het wordt aanbevolen om ongeveer 20-30 lumen per vierkante voet (ongeveer 215-320 lumen per vierkante meter) te hebben.
 2. Werkbladverlichting: Om voldoende licht op je werkblad te hebben, kun je verlichting onder keukenkastjes toevoegen. Hierbij kun je denken aan LED-strips of inbouwspots. Het wordt aanbevolen om ongeveer 50-70 lumen per vierkante voet (ongeveer 540-750 lumen per vierkante meter) te hebben.
 3. Eettafelverlichting: Als je een eettafel in je keuken hebt, kun je ook rekening houden met verlichting boven de tafel. Dit kan bijvoorbeeld met een hanglamp of een aantal spotjes gericht op de tafel. Voor deze verlichting wordt meestal aangeraden om ongeveer 20-30 lumen per vierkante voet (ongeveer 215-320 lumen per vierkante meter) te hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts algemene richtlijnen zijn en dat je persoonlijke voorkeuren en behoeften kunnen variëren. Het kan nuttig zijn om een combinatie van verschillende soorten verlichting te gebruiken om de gewenste helderheid en sfeer in je keuken te creëren.

Welke LED verlichting keuken?

Als het gaat om LED-verlichting voor de keuken, zijn er verschillende opties om uit te kiezen, afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

 1. LED-strips: Dit zijn flexibele strips met kleine LED-lampjes die gemakkelijk onder keukenkastjes kunnen worden bevestigd. Ze bieden een gelijkmatige en directe verlichting op het werkblad. LED-strips zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren, zoals warm wit of koel wit, waardoor je de sfeer kunt creëren die bij jouw keuken past.
 2. Inbouwspots: Deze spots worden discreet in het plafond of onder de keukenkastjes geïnstalleerd en bieden gericht licht op specifieke gebieden van het werkblad. Ze kunnen worden aangepast aan jouw behoeften door te kiezen voor spots met verschillende wattages en lichthoeken.
 3. Onderbouwverlichting: Dit type verlichting wordt direct onder de bovenste kastjes geplaatst en schijnt naar beneden op het werkblad. Het biedt een goede algemene verlichting voor de hele keukenruimte.
 4. Kastverlichting: Als je open planken of glazen kastdeuren hebt, kun je overwegen om LED-verlichting in de kasten te plaatsen om je servies of decoratieve items te verlichten. Dit voegt niet alleen extra licht toe aan de keuken, maar kan ook een decoratief accent zijn.

Bij het kiezen van LED-verlichting voor de keuken is het belangrijk om rekening te houden met de lichtkleur (warm wit, koel wit, etc.), de helderheid en de energie-efficiëntie van de lampen. LED-verlichting is over het algemeen energiezuinig, duurzaam en heeft een lange levensduur, waardoor het een uitstekende keuze is voor keukenverlichting.

Het kan handig zijn om advies in te winnen bij een specialist in verlichting of een professional op het gebied van elektrische installaties om ervoor te zorgen dat je de juiste LED-verlichting kiest en deze correct installeert in jouw keuken.

Welke LED strip onder keukenkast?

Bij het kiezen van een LED-strip voor onder je keukenkastjes zijn er een paar factoren waarmee je rekening kunt houden:

 1. Lichtkleur: LED-strips zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren, zoals warm wit, koel wit en RGB (waarmee je verschillende kleuren kunt instellen). Over het algemeen wordt warm wit licht vaak gekozen voor een gezellige sfeer in de keuken, terwijl koel wit licht meer geschikt kan zijn als je helderder en witter licht wilt hebben.
 2. Helderheid: De helderheid van een LED-strip wordt meestal gemeten in lumen. Afhankelijk van de grootte van je keuken en de gewenste hoeveelheid licht, kun je kiezen voor een LED-strip met een passende helderheid. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller het licht.
 3. Lengte: Meet de lengte van de ruimte waar je de LED-strip wilt installeren om ervoor te zorgen dat je de juiste lengte kiest. LED-strips zijn meestal verkrijgbaar in rollen van verschillende lengtes, zoals 1 meter, 2 meter of 5 meter.
 4. Waterbestendigheid: Als je van plan bent om de LED-strip in vochtige omstandigheden te gebruiken, bijvoorbeeld in de buurt van een gootsteen of fornuis, is het raadzaam om te kiezen voor een waterbestendige variant. Deze strips zijn beter bestand tegen vocht en spatten.
 5. Dimbaarheid: Sommige LED-strips kunnen gedimd worden om de helderheid aan te passen aan je voorkeuren. Dit kan handig zijn als je de mogelijkheid wilt hebben om het lichtniveau aan te passen aan verschillende situaties.

Het is ook belangrijk om de installatievereisten van de LED-strip te controleren, zoals het type voeding en eventuele extra accessoires die nodig kunnen zijn, zoals connectoren of bevestigingsclips.

Het is raadzaam om bij een gespecialiseerde winkel of online retailer te informeren naar specifieke LED-strips die geschikt zijn voor gebruik onder keukenkastjes. Zo kun je de juiste keuze maken op basis van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Hoe verlichting in keuken?

Het verlichten van een keuken is een belangrijk aspect bij het creëren van een functionele en sfeervolle ruimte. Hier zijn enkele tips voor het verlichten van je keuken:

 1. Algemene verlichting: Begin met het installeren van algemene verlichting, zoals plafondlampen of spots. Deze verlichting zorgt voor een gelijkmatige lichtspreiding in de hele keuken. Kies voor helder wit licht om ervoor te zorgen dat de ruimte goed verlicht is.
 2. Werkbladverlichting: Verlicht je werkbladen met specifieke taakverlichting. Dit kan worden bereikt door middel van verlichting onder de keukenkastjes, zoals LED-strips of inbouwspots. Plaats deze verlichtingsarmaturen direct boven je werkblad om schaduwen te verminderen en beter zicht te krijgen tijdens het koken.
 3. Hanglampen: Hanglampen boven een kookeiland of eettafel kunnen niet alleen functioneel zijn, maar ook dienen als decoratieve elementen in je keuken. Kies lampen die passen bij de stijl van je keuken en zorg ervoor dat ze voldoende licht geven op de juiste hoogte.
 4. Kastverlichting: Als je open planken of vitrines hebt, overweeg dan om deze te voorzien van ingebouwde kastverlichting. Dit voegt niet alleen extra licht toe aan specifieke gebieden, maar kan ook dienen als accentverlichting om bepaalde items in de schijnwerpers te zetten.
 5. Dimmers: Overweeg het installeren van dimmers voor je verlichting, zodat je de helderheid kunt aanpassen aan verschillende situaties en sferen. Dit is vooral handig tijdens het koken, waarbij fel licht gewenst is, maar ook tijdens het eten of entertainen, waarbij zachter en gezelliger licht gewenst is.
 6. Natuurlijk licht: Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht door gordijnen of raambekleding te gebruiken die de toetreding van daglicht niet belemmeren. Dit zal helpen om je keuken helderder en ruimer te laten lijken.

Bij het verlichten van je keuken is het belangrijk om een goede balans tussen functioneel en sfeerverlichting te vinden. Combineer verschillende soorten verlichting om een goed verlichte en aangename keukenomgeving te creëren waarin je comfortabel kunt werken en genieten.

Waar plaats je spots in de keuken?

Het plaatsen van spots in de keuken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en indeling van de ruimte, het doel van de verlichting en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het plaatsen van spots in de keuken:

 1. Algemene verlichting: Plaats spots in het plafond om een gelijkmatige verlichting over de hele keuken te creëren. Richt ze naar beneden om schaduwen op het werkblad te verminderen.
 2. Werkbladverlichting: Installeer spots onder de keukenkastjes om gericht licht op het werkblad te hebben. Plaats ze langs de randen van de kastjes, ongeveer 30-40 cm uit elkaar, zodat ze gelijkmatig licht verspreiden over het hele werkgebied.
 3. Kookeiland: Als je een kookeiland hebt, kun je spots boven het eiland plaatsen om extra licht te bieden tijdens het koken. Zorg ervoor dat ze voldoende helderheid bieden zonder hinderlijk te zijn voor degene die aan het koken is.
 4. Accentverlichting: Overweeg het toevoegen van accentverlichting met spots om bepaalde elementen in je keuken te benadrukken, zoals kunstwerken aan de muur, decoratieve tegels of een open plank met mooie serviesgoed.
 5. Kastverlichting: Voor extra sfeer en functionaliteit kun je ook spots installeren binnenin glazen kastdeuren of open planken om je serviesgoed of decoratieve items te verlichten.

Bij het plaatsen van spots is het belangrijk om rekening te houden met de juiste afstand tussen de spots, zodat ze gelijkmatig licht verspreiden. Daarnaast is het belangrijk om de bedrading zorgvuldig aan te leggen en eventueel een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles veilig en correct geïnstalleerd wordt.

Onthoud dat deze richtlijnen slechts suggesties zijn en dat je uiteindelijke keuze afhangt van je persoonlijke voorkeuren en de specifieke kenmerken van je keuken.

Hoeveel lumen onder keukenkastjes?

Bij het bepalen van de juiste hoeveelheid lumen voor verlichting onder keukenkastjes, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte van je keuken, de hoogte van de kastjes en het gewenste verlichtingsniveau.

Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 300-500 lumen per vierkante meter te hebben voor algemene verlichting in een keuken. Voor verlichting onder keukenkastjes kun je iets minder lumen nodig hebben, omdat het gerichte verlichting is die specifiek op je werkblad is gericht.

Als richtlijn kun je streven naar ongeveer 200-300 lumen per vierkante meter voor verlichting onder keukenkastjes. Dit zorgt voor voldoende helderheid op je werkblad zonder dat het te fel wordt. Houd er echter rekening mee dat dit slechts een algemene richtlijn is en dat individuele voorkeuren kunnen variëren.

Het kan ook nuttig zijn om te kiezen voor dimbare verlichting, zodat je de helderheid kunt aanpassen aan jouw behoeften en de sfeer die je wilt creëren in je keuken.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van verlichting of een professional die ervaring heeft met keukenverlichting. Zij kunnen jouw specifieke situatie beoordelen en aanbevelingen doen op basis van jouw behoeften en wensen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.