led tl

Bespaar energie en geld met LED TL-verlichting!

LED TL-verlichting: Efficiëntie en Duurzaamheid in Één

TL-verlichting is al tientallen jaren een populaire keuze voor kantoren, scholen en andere commerciële ruimtes. Maar de traditionele TL-buizen hebben een aantal nadelen, zoals een hoog energieverbruik en beperkte levensduur. Gelukkig biedt LED-technologie een oplossing: LED TL-verlichting.

LED TL-verlichting maakt gebruik van Light Emitting Diodes (LED’s) om licht te produceren. In vergelijking met traditionele TL-buizen hebben LED TL-buizen veel voordelen. Ten eerste zijn ze veel energiezuiniger. LED’s verbruiken tot wel 80% minder energie dan traditionele TL-verlichting, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je energierekening.

Een ander voordeel van LED TL-verlichting is de lange levensduur. Traditionele TL-buizen moeten regelmatig worden vervangen, terwijl LED-buizen tot wel 50.000 branduren kunnen meegaan. Dit betekent minder onderhoud en lagere vervangingskosten op de lange termijn.

Daarnaast biedt LED-technologie flexibiliteit in ontwerp en functionaliteit. LED TL-buizen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor je de juiste sfeer kunt creëren voor elke ruimte. Bovendien kunnen ze worden gedimd om de helderheid aan te passen aan specifieke behoeften.

Naast efficiëntie en duurzaamheid hebben LED TL-buizen ook andere voordelen. Ze bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat beter is voor het milieu en de gezondheid. Bovendien hebben ze geen opwarmtijd, wat betekent dat ze direct op volle helderheid branden zodra je ze inschakelt.

Als je overweegt om over te stappen op LED TL-verlichting, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de LED-buizen compatibel zijn met het bestaande armatuur. Sommige armaturen kunnen mogelijk worden aangepast om LED-buizen te ondersteunen, terwijl andere mogelijk een volledige vervanging vereisen.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de lichtopbrengst en kleurtemperatuur van de LED TL-buizen. Dit kan variëren afhankelijk van het beoogde gebruik en de gewenste sfeer in de ruimte.

Al met al biedt LED TL-verlichting een efficiënte en duurzame oplossing voor verlichtingsbehoeften in verschillende omgevingen. Met hun energiezuinigheid, lange levensduur en flexibiliteit in ontwerp zijn LED TL-buizen een slimme keuze voor wie kosten wil besparen en tegelijkertijd wil bijdragen aan een groenere toekomst.

Overweeg jij ook om over te stappen op LED TL-verlichting? Ontdek de mogelijkheden en geniet van alle voordelen die deze moderne verlichtingstechnologie te bieden heeft!

 

7 Veelgestelde Vragen over LED TL: Antwoorden en Advies

 1. Wat is het verschil tussen LED TL en gewone TL?
 2. Hoeveel watt verbruikt een LED TL?
 3. Welke kleurtemperatuur heeft een LED TL?
 4. Is een LED TL dimbaar?
 5. Wat zijn de voordelen van een LED TL?
 6. Kan ik mijn bestaande armaturen vervangen door LED TL’s?
 7. Waar kan ik goedkope LED TL’s kopen?

Wat is het verschil tussen LED TL en gewone TL?

Het verschil tussen LED TL-verlichting en gewone TL-verlichting zit voornamelijk in de gebruikte technologie, efficiëntie en levensduur.

 1. Technologie: Gewone TL-verlichting maakt gebruik van fluorescentielampen, terwijl LED TL-verlichting gebruikmaakt van Light Emitting Diodes (LED’s) om licht te produceren. LED’s zijn kleine elektronische componenten die licht uitstralen wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. Dit in tegenstelling tot traditionele TL-buizen waarbij de verlichting ontstaat door het oplichten van een fluorescerende coating aan de binnenkant van de buis.
 2. Efficiëntie: LED TL-verlichting is aanzienlijk energiezuiniger dan gewone TL-verlichting. LED’s verbruiken tot wel 80% minder energie dan traditionele fluorescentielampen, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je energierekening.
 3. Levensduur: Een ander belangrijk verschil is de levensduur. Gewone TL-buizen hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 10.000 tot 20.000 branduren, terwijl LED-buizen tot wel 50.000 branduren kunnen meegaan. Dit betekent dat LED TL-verlichting veel langer meegaat en minder vaak vervangen hoeft te worden, wat resulteert in lagere onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn.
 4. Flexibiliteit: LED-technologie biedt ook meer flexibiliteit in ontwerp en functionaliteit. LED TL-buizen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor je de juiste sfeer kunt creëren voor elke ruimte. Bovendien kunnen LED-buizen worden gedimd om de helderheid aan te passen aan specifieke behoeften.
 5. Milieuvriendelijkheid: LED TL-verlichting is milieuvriendelijker dan gewone TL-verlichting. LED’s bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat beter is voor het milieu en de gezondheid. Daarnaast hebben ze geen opwarmtijd, wat betekent dat ze direct op volle helderheid branden zodra je ze inschakelt.

Kortom, LED TL-verlichting biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van gewone TL-verlichting, waaronder energiezuinigheid, een langere levensduur en meer flexibiliteit in ontwerp en functionaliteit. Het is een moderne en duurzame keuze die kan bijdragen aan kostenbesparing en een groenere toekomst.

Hoeveel watt verbruikt een LED TL?

LED TL-verlichting is bekend om zijn energiezuinigheid in vergelijking met traditionele TL-verlichting. Het wattage van een LED TL-buis kan variëren, afhankelijk van het specifieke model en de gewenste helderheid. Over het algemeen verbruiken LED TL-buizen veel minder energie dan traditionele TL-buizen.

Een standaard LED TL-buis met een lengte van 120 cm (4 ft) en een helderheid die vergelijkbaar is met een traditionele 36 watt TL-buis, verbruikt meestal tussen de 18 en 22 watt. Dit betekent dat LED TL-verlichting tot wel 50% minder energie kan verbruiken dan traditionele TL-verlichting.

Het is belangrijk om te vermelden dat het exacte wattage kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het specifieke model en eventuele extra functies zoals dimbaarheid. Daarom is het altijd raadzaam om de productspecificaties te controleren voordat je een aankoop doet.

Over het algemeen biedt LED TL-verlichting aanzienlijke energiebesparingen zonder in te leveren op lichtkwaliteit of helderheid. Het is een milieuvriendelijke en kosteneffectieve keuze voor zowel commerciële als residentiële toepassingen.

Welke kleurtemperatuur heeft een LED TL?

LED TL-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor je de juiste sfeer kunt creëren voor elke ruimte. De meest voorkomende kleurtemperaturen voor LED TL-buizen zijn:

 1. Warm wit (2700K-3000K): Deze kleurtemperatuur geeft een zacht en gezellig licht, vergelijkbaar met traditionele gloeilampen. Het wordt vaak gebruikt in woonruimtes, slaapkamers en andere plekken waar een warme en ontspannen sfeer gewenst is.
 2. Neutraal wit (4000K-4500K): Dit is een meer neutrale kleurtemperatuur die dichter bij natuurlijk daglicht komt. Het biedt helder en scherp licht, waardoor het ideaal is voor kantoren, scholen en werkruimtes waar goed zicht belangrijk is.
 3. Koel wit (5000K-6500K): Deze kleurtemperatuur geeft een helder en koel licht dat vergelijkbaar is met daglicht op een bewolkte dag. Het wordt vaak gebruikt in ruimtes waar goede zichtbaarheid essentieel is, zoals magazijnen, garages of werkplaatsen.

Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur hangt af van het beoogde gebruik van de ruimte en de gewenste sfeer. Warm wit creëert een gezellige ambiance, neutraal wit bevordert focus en productiviteit, terwijl koel wit zorgt voor heldere verlichting.

Bij het selecteren van LED TL-buizen is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur die het beste past bij je behoeften en voorkeuren.

Is een LED TL dimbaar?

Ja, LED TL-verlichting kan dimbaar zijn. Veel LED TL-buizen zijn ontworpen om te kunnen worden gedimd, waardoor je de helderheid kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en de gewenste sfeer in een ruimte kunt creëren.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle LED TL-buizen standaard dimbaar zijn. Bij het kiezen van LED TL-verlichting is het essentieel om te controleren of de specifieke buis dimbaar is voordat je deze aanschaft.

Als je van plan bent om LED TL-verlichting te dimmen, moet je er ook voor zorgen dat het armatuur en de dimmer compatibel zijn met elkaar. Niet alle dimmers werken goed met LED-verlichting, dus het is raadzaam om een dimmer te kiezen die specifiek is ontworpen voor gebruik met LED-verlichting.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet alle LED TL-buizen dezelfde dimbereik hebben. Sommige kunnen een breed scala aan helderheidsniveaus bieden, terwijl andere mogelijk beperkter zijn in hun dimcapaciteiten. Daarom is het belangrijk om de specificaties van de fabrikant te raadplegen om er zeker van te zijn dat de gekozen buis aan jouw vereisten voldoet.

Kortom, ja, veel LED TL-buizen kunnen gedimd worden, maar het is belangrijk om compatibiliteit te controleren en ervoor te zorgen dat je een geschikte dimmer gebruikt voor optimale prestaties.

Wat zijn de voordelen van een LED TL?

LED TL-verlichting biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele TL-verlichting. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van LED TL:

 1. Energiezuinig: LED TL-buizen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele TL-buizen. Ze kunnen tot wel 80% energie besparen, wat resulteert in lagere elektriciteitskosten.
 2. Lange levensduur: LED TL-buizen hebben een veel langere levensduur dan traditionele TL-buizen. Ze kunnen tot wel 50.000 branduren meegaan, wat betekent dat ze veel langer meegaan voordat ze moeten worden vervangen. Dit resulteert in lagere onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn.
 3. Directe verlichting: LED TL-buizen hebben geen opwarmtijd nodig en branden direct op volle helderheid zodra je ze inschakelt. Dit is handig in situaties waar directe verlichting vereist is, zoals in kantoren of werkruimtes.
 4. Milieuvriendelijk: LED-technologie bevat geen schadelijke stoffen zoals kwik, dat wel aanwezig is in traditionele TL-buizen. Dit maakt LED TL-verlichting milieuvriendelijker en veiliger voor zowel de gezondheid als het milieu.
 5. Flexibiliteit in ontwerp: LED TL-buizen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, variërend van warm wit tot koel wit licht. Hierdoor kun je de juiste sfeer creëren voor elke ruimte, afhankelijk van de gewenste ambiance en functionaliteit.
 6. Dimbaarheid: Veel LED TL-buizen zijn dimbaar, wat betekent dat je de helderheid kunt aanpassen aan je behoeften. Dit biedt meer controle over de verlichting en maakt het mogelijk om de juiste lichtniveaus te creëren voor verschillende activiteiten of momenten.
 7. Directe vervanging: In veel gevallen kunnen LED TL-buizen direct worden geïnstalleerd als vervanging voor traditionele TL-buizen in bestaande armaturen. Dit maakt de overstap naar LED TL-verlichting eenvoudig en kostenefficiënt.

Kortom, LED TL-verlichting biedt energie-efficiëntie, een langere levensduur, milieuvriendelijkheid en flexibiliteit in ontwerp. Door over te stappen op LED TL-buizen kun je niet alleen kosten besparen op energieverbruik en onderhoud, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Kan ik mijn bestaande armaturen vervangen door LED TL’s?

Ja, in veel gevallen kunnen bestaande armaturen worden vervangen door LED TL-verlichting. LED TL-buizen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en maten die compatibel zijn met de meeste traditionele TL-armaturen.

Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het vervangen van je armaturen:

 1. Controleer de compatibiliteit: Niet alle armaturen zijn geschikt voor LED TL-buizen. Sommige oudere armaturen hebben mogelijk een ander type aansluiting of spanning nodig. Zorg ervoor dat de LED TL-buizen die je wilt installeren compatibel zijn met je bestaande armatuur.
 2. Controleer het vermogen: Traditionele TL-buizen hebben vaak een ander wattage dan LED TL-buizen. Zorg ervoor dat het vermogen van de LED TL-buis overeenkomt met het vermogen van de oude buis om ervoor te zorgen dat de verlichting goed werkt.
 3. Raadpleeg een professional: Als je twijfelt over het vervangen van je armaturen, is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele elektricien of verlichtingsdeskundige. Ze kunnen je helpen bij het beoordelen van de compatibiliteit en eventuele aanpassingen aanbevelen die nodig kunnen zijn.

Over het algemeen is het vervangen van bestaande armaturen door LED TL-verlichting relatief eenvoudig en kan het aanzienlijke voordelen opleveren op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het kan ook leiden tot lagere onderhoudskosten en een langere levensduur van de verlichting.

Waar kan ik goedkope LED TL’s kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je goedkope LED TL’s kunt kopen. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Online winkels: Websites zoals bol.com, Coolblue, en Amazon bieden een breed scala aan LED TL-verlichting tegen concurrerende prijzen. Je kunt gemakkelijk prijzen vergelijken en recensies lezen om de beste keuze te maken.
 2. Bouwmarkten: Grote bouwmarkten zoals Gamma, Praxis, en Karwei hebben meestal een afdeling gewijd aan verlichting. Hier kun je verschillende merken en modellen LED TL-buizen vinden tegen betaalbare prijzen.
 3. Elektronicawinkels: Winkels zoals MediaMarkt en Expert hebben vaak ook een assortiment LED TL-verlichting beschikbaar. Ze kunnen zowel online als in fysieke winkels worden gekocht.
 4. Groothandels: Als je op zoek bent naar grotere hoeveelheden LED TL’s voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik, kun je overwegen om contact op te nemen met groothandels in elektrische materialen of gespecialiseerde verlichtingsgroothandels. Deze kunnen vaak lagere prijzen bieden voor bulkbestellingen.

Vergeet niet om bij het kopen van LED TL-verlichting niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar factoren zoals kwaliteit, energie-efficiëntie en garantievoorwaarden. Het is belangrijk om te investeren in betrouwbare producten die voldoen aan jouw specifieke behoeften.

Veel succes met het vinden van goedkope LED TL’s!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.